Oltási séma-4. oltás kérdésköre

A Kormányinfón egy hete elhangzottak szerint a háziorvoshoz kell fordulni a negyedik oltással kapcsolatos tudnivalók miatt. A napokban kaptuk meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos állásfoglalását, aktualizált szakmai javaslatát a COVID-19 elleni vakcinák alkalmazását illetően.

 

Ajánlom figyelmükbe a KOVIDők új kerekasztal-beszélgetésének megtekintését dr. Oroszi Beatrix, dr. Jakab Ferenc és dr. Szekanecz Zoltán részvételével.

https://www.facebook.com/kovidok/videos/948712246045810
 

KOVIDők kerekasztal-beszélgetés összefoglalása:

HARMADIK OLTÁS

-az új, 5. járványhullám nehézsége abban lesz, hogy hirtelen nagyon sokan fognak megbetegedni egyszerre, emiatt sérülhet az egészségügyi ellátás annak ellenére, hogy enyhe a járványhullám. Emiatt társadalmi összefogásra volna szükség.

-neves szakembereink úgy gondolják, hogy omikron (új variáns) ellen a sejtes immunválasznak van kiemelkedő szerepe. (Ez az, amit nem tudunk az antitestek mérésével megítélni.) Az új típusú védőoltások (Pfizer, Moderna, Janssen) hatékonyabb sejtes immunválaszt eredményeznek.

-a természetes immunitás (betegségen történt átesettség) nem ad megfelelő védelmet a további járványhullámokkal szemben, a védettség pár hónap után minimálisra csökken. A védőoltásokkal, az alapimmunizáció megléte esetén jóval hosszabb védettség alakul ki.  

-a fenti állítások arra buzdítanak, hogy 3 oltása legyen mindenkinek. Akkor is szükség van a 3 oltásra, ha valaki átesett COVID-on oltás előtt vagy az oltási sorozat közben. (Megjegyzem, látjuk, ahogyan betegeink többször átesnek a betegségen az újabb járványhullámok megjelenésével főleg oltatlanul, nem jellemző, hogy enyhébb panaszokkal megúsznák.)

-oltások beadása előtt nem kell tesztet végezni (Több betegünk kapott védőoltást lappangó betegség mellett, nem volt ez plusz rizikó, a betegség lefolyása nem volt súlyosabb, másrészről ebben a fázisban Ag gyorsteszt még negatív!)

-oltatlan páciens esetében gyógyulást követően azonnal lehet oltani, hiába van antitest, nem véd a következő járványhullámban és a védettség pár hónap alatt lecsökken. (Omikron esetében nem az antitest válasz segít, hanem a sejtes immunitás, ahogyan azt korábban írtam.)

NEGYEDIK OLTÁS

-azoknál az immunhiányos, immunbetegségben szenvedő személyeknél vagy súlyos krónikus alapbetegségben szenvedőknél, akiknél feltehetően az alapbetegség miatt nincs megfelelő immunválasz, szükség van a 4. oltásra, de kizárólag az ő esetükben.

-ha az emlékeztető oltás túl gyakori lesz, akkor ez olyan változásokat idéz elő, hogy egyre inkább csökken az az idő, ameddig a védettség tart (Astra Zeneca vakcinánál emlékezzünk, hogy rövid időn belül kitolták egy hónapról 3 hónapra a második oltás idejét, mert hatékonyabbnak bizonyult így)

-akik nem tartoznak a fenti körbe, azt javasolják, hogy várjanak a negyedik oltással, az omikron ellen elég a 3 oltás (de ez SZÜKSÉGES!), maszk használat és a meglévő kezelési lehetőségek együtt.


 

NNK aktualizált szakmai javaslat a COVID elleni védőoltások alkalmazásával kapcsolatban:

Harmadik oltásra vonatkozó új információ

-aki harmadik oltásként Modernát kér, fél dózist kap. Változott az alkalmazási előirat.

-alapimmunizálást követő fertőződés esetén gyógyulást követően 4 hónap múlva javasolt az emlékeztető (booster) oltás (pl. 2 Pfizer után betegség – 4 hónap múlva a harmadik oltás)

-Janssen vakcina alkalmazási előirata megváltozott, az első oltást követően 2 hónappal beadható a második oltás. (ha az első után betegség alakult ki, akkor 4 hónap múlva a második)

 

Negyedik oltásra vonatkozó új információ

-18 éven felül lehet kérni

-az utolsó emlékeztető oltás után legalább négy hónappal adható

-kombináció nem ellenjavallt, azaz lehetséges.

Immunhiányos betegek esetében a alapimmunizálás 3 oltásból áll! (harmadik oltást a második után 28-56 nappal javasolt beadni)

-leukaemia, lymphoma, daganat ellenes kezelések idején, illetve ezekből a betegségekből való gyógyulást követően egy éven belül

Immunhiányos, immunmoduláló kezelésben részesülő betegek esetében is a 3. oltás alapoltásnak  számít!
Akinek 3 alapoltás javasolt alapbetegsége miatt, kérje a negyedik (emlékeztető) oltást is négy hónappal az utolsó oltást követően:

 

-szervtranszplantáltak
-autoimmun betegegség miatt biológiai kezelésben részesülők
-kemo- és sugártherápia után 6 hónapig
-nagy dózisú (napi 20 mg/nap Medrol) kezelésben részesültek oltás előtt több, mint 10 napig
-akik hosszú ideig mérsékelt dózisú szteroidot kaptak (Medrol napi 10 mg-nál nagyobb adag
-methotrexat (Trexan, Ebetrexan stb. inkekció vagy tabletta) heti 20 mg/hét-nél nagyobb adagban kezeltek
-Imuran kezelés esetén 3 mg/ testtömeg kg-nál nagyobb adag szedéskor
. (pl. 60 kg-os embernél 180 mg/nap adag felett)

Oltatlan, fertőzésen átesett személyek oltása

-fertőzésből felgyógyulva azonnal olthatók várakozási idő nélkül

-az első oltást követő fertőződés esetén gyógyulás után az oltási séma alapján beadható a második oltás (pl. Moderna 4 hét után)

Összefoglalva:

-a két állásfoglalás összességében fedi egymást

-véleményem szerint a Sinopharm, kínai oltóanyaggal oltottak kérjék a negyedik oltást ha az utolsó oltástól számítva eltelt 4 hónap, mert a hagyományos vakcina a sejtes immunválaszt nem erősíti oly mértékben, mint amennyire teszi ezt az új típusú vakcina. (Itt nyilvánvalóan a nyáron és szeptemberben oltottakról van szó elsősorban)

-kérjék a 4. oltást a szervtranszlpantált, immunhiányos, szizsztémás autoimmun betegségben szenvedő betegeink, ha az utolsó oltást követően 4 hónap eltelt. (Haematológiai betegek, oncológiai gondozottak-az oltás idején kemoterápiában részesültek, az immunrendszer gyengítését okozó gyógyszert szedők- Trexan, Medrol, Imuran, Cellcept.- az NNK állásfoglalásában meg van húzva, mekkora dózis felett érdemes a booster oltás – aki nem érti fentebb, kérjen tőlem segítséget)

-esendő lehet az idős korosztály súlyos társbetegségekkel – itt a döntés az Önöké, ha valaki a 4. oltással nyugodtabb a magyar szakértők állásfoglalása ellenére is, akkor oltassa be magát, ha eltelt 4 hónap, nem fogja senki elküldeni az oltóközpontból, ebben biztos vagyok

-az itt leírtak szerintem az 5. hullámra való felkészülés jegyében a jelen állapotra érvényesek. Ha az omikron hullám lemegy, ismét újra kell gondolni a vakcinálást, mérlegelni a majd akkor aktuális véleményeknek megfelelően.

-az oltási hétvégén túlvagyunk, kérem az oltóközpontban vegye fel az oltást, aki kéri. (hétvégi oltási akciónapokon regisztráció nélkül megoldható)

-az "autoimmun betegség" kifejezés alatt nem az autoimmun pajzsmirigy betegséget értjük, ami szinte népbetegség, hanem a szisztémás, egész szervezetet érintő autoimmun megbetegedést, mely terápiája az immunrendszert gyengítő gyógyszerek szedése, injekciók adása, esetleg biológiai terápia. Aki szedi a szövegben előforduló gyógyszereket, magára ismer. Akinek nem ismerős, az nem tartozik ide.

Példa betegségekre: Rheumatoid arthritis, Sjögren–syndorma, Systámás sclerosis, Bechterew-kór