Favipiravir tájékoztató

A járványügyi helyzet romlása, a meredeken emelkedő esetszám miatt 2021. tavaszán dr. Kásler Miklós tájékoztatót bocsátott ki számunkra a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek rendelésével kapcsolatban.

A favipiravir hatóanyag tartalmú készítményeket eddig enyhe és középsúlyos esetekben fekvőbeteg intézményekben használták. COVID betegségben indikáción túli a használata. Ez azt jelenti, hogy a készítmény alapvetően influenza vírus okozta betegség kezelésére engedélyezett, viszont a tapasztalatok szerint enyhe és középsúlyos esetekben hatékonynak bizonyult COVID-ban is.

A favipiravir a vírus szaporodását gátolja, a vírus szaporodása pedig a fertőzés kezdeti fázisában jellemző.

Az indikáción túli alkalmazás feltétele a beteg beleegyező nyilatkozatának eljuttatás hozzánk. Mivel COVID betegségben a háziorvos és a beteg nem találkozik, ezért szóbeli beleegyezést követően lehetőség szerint elektronikus formában kell a beleegyező nyilatkozatot részünkre megküldeni. (Beteg vagy szoros kontakt hozzátartozó gyógyszertárba, háziorvoshoz NE menjen, kérjen segítséget ennek intézésében!)

Általános tudnivalók a favipiravir készítménnyel kapcsolatban:

-Állatakísérletekben teratogénnek bizonyult, ez magzati károsodás, fejlődési rendellenesség kialakulásának lehetőségét jelenti. Így igazoltan vagy feltételezhetően várandós nőknek nem adható.

-Fogamzóképes korú nőnek a favipiravir kezelés alatt, illetve a rákövetkező 7 napig hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia.

-Favipiravir átjut az anyatejbe, így alkalmazása esetén a szoptatást abba kell hagyni.

-Favipiravirt szedő férfi a kezelés során ÉS a rákövetkező 7 napig még óvszer védelmében sem közösülhet VÁRANDÓS NŐVEL a magzatkárosító hatás veszélye miatt.

 

Az alkalmazási előiratból kiemelt egyéb információk:

-gyeremekeknél nem alkalmazható

-ne szedje együtt teofillin (Theospirex, Euphylong) készítményekkel – tüdőgyógyászok által javasolt, COPD-ben használt gyógyszerek

-ne szedje paracetamol hatóanyag tartalmú láz- és fájdalomcsillapítóval együtt.(pl. Rubophen, Panadol és sok más készítmény. A dobozon minden esetben fel van tüntetve a hatóanyag tartalom a gyógyszer neve alatt, ezt kell megnézni. Ha ez paracetamol, akkor inkább használjon más lázcsillapítót)

-klinikailag jelentős lehetséges mellékhatások:

májfunkciós eltéréseket okozhat, bőrkiütés, stb. (lásd alkalmazási előirat, letölthető dokumentumok között CSILLAGOK ikon)

-tájékoztató a használt segédanyokrólkroszpovidon, povidon, kolloid szilícium-dioxid, nátrium-sztearil-fumarát, polivinil-alkoholpolietilén-glikol ojtott kopolimer (E 1209) talkum (E 553b) titán-dioxid (E 171) zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) polivinil-alkohol (E 1203) sárga vas-oxid (E 172)

-javasolt adagolás: a terápia 5 nap.

  1. nap 2x1600 mg (2x8 tabletta)

       2-4. nap: 2x600 mg (2x3 tabletta)

-a gyógyszer ingyenesen kapható a gyógyszertárakban.

 

ÖSSZEFOGLALVA:

-Az otthonukban elkülönített és kezelt betegek részére is elérhető a favipiravir készítmény. A készítmény használatával arra számítottak a szakemberek, hogy kevesebben kerülnek kórházba. Ez gyakorlatilag a tapasztalatainkkal egybevág.

-A készítmény csak a betegség kezdeti fázisában hatásos, maximum a tünetek jelentkezésétől számítva 5-8. napig van értelme elkezdeni alkalmazni.

-Már COVID fertőzés gyanúja esetén is adható, amennyiben az orvos úgy dönt.

-A favipiravir influenza kezelésére törzskönyvezett. COVID-ban indikáción túli (off label) az alkalmazása, ezért rendelése csak beleegyező nyilatkozat aláírásával lehetséges. 

-Máj- és vesefunkciós kontroll lenne szükséges a gyógyszer szedése mellett, de erre nincs mód. Aki a beleegyező nyilatkozatot aláírja, ezt is tudomásul veszi.

-A beleegyező nyilatkozat háromféleképp szerezhető be:

  1. pozitív antigén gyorsteszt esetén a mintavételt végző személy adja.
  2. csatolmányban megtalálja, nyomtatást, aláírást követően fotózott, szkennelt formában el tudja küldeni részünkre.
  3. ha nincs más megoldás, akkor adunk mi a rendelőből, de COVID beteg és szoros kontaktja az épületbe ne jöjjön be, a házikarantént tartani kell. Portáig sem szabad bejönni!

A Beleegyező nyilatkozatokat (melyet ide kattintva letölthet: Favipiravir beleegyező nyilatkozat) a gyógyszertárba minden esetben vinni kell, enélkül nem kapja meg a készítményt.